Technieken

Er zijn verschillende manier om prototype of 3D print te vervaardigen. Elke productietechniek heeft zo zijn voor- en nadelen, hier onder lees je er van alles over.

FDM (Fused Deposition Modeling)

Fused Deposition Modeling (FDM) is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij als je het woord ‘3D printen’ hoort.
FDM is onder de consumenten veruit de bekendste 3D productie techniek.

een FDM machine heeft een spoel waar zijn materiaal omheen gewikkeld als een draadje. Het draadje (ookwel filament) genoemd wordt doorgevoerd naar de extruder welke (vaak) gemonteerd zit op een extrusie profiel en door middel van een V-snaar wordt deze naar de goede positie geleidt. In de extruder zit een nozzle welke op de juist temperatuur wordt gebracht om het filament te smelten. De temperatuur is voor veel materialen anders maar liggen vaak tussen de (170 en 260 graden Celsius).

Een FDM printer smelt filament, extrudeert het door de nozzle en tekent door middel van de beweegbare X- en Y-as het eerste laagje, welke direct afkoelt en hard wordt. Daarna gaat de extruder (Z-as) één laagje omhoog, hoever de Z-as omhoog gaat wordt bepaalt door de laagdikte van de print (doorgaans tussen de 0,10mm en 0,25mm). Hoe kleiner de laagdikte, hoe minder je het laagje kan zien (en geeft zo meer detail), echter neemt de tijd van een print toe als de laagdikte afneemt.

FDM is geschikt voor wat simpelere prototypes welk vooral functioneel moeten zijn.