Materialen

Wij hebben verschillende materialen welke in verschillende situaties aansluiten. Wilt u liever een ander materiaal dan wij aanbieden? Neem dan contact met ons op, mogelijk kunnen wij u alsnog voorzien.

Weet u niet welk materiaal geschikt is voor u? Dan kunt u ons vragen om advies.

PLA

PLA (Polylactic acid) is makkelijk te verwerken en laag geprijst. PLA is redelijk tot matig sterk en zeer geschikt voor de meeste onderdelen. PLA kan in meerder vormen voorkomen met glow-in-the-dark effect, houtstructuur, metaalstructuur, satijn, recycled, enzovoorts.
PLA wordt verwerkt op een temperatuur van ongeveer 200 graden Celsius en wordt flexibel bij +/- 70 graden Celsius.

ABS

ABS (Acrylonitril-butadieen-stryeen) wordt vaak aangemerkt als de sterkste in zijn klasse. ABS wordt in heel veel (spuitgiet) consumentproducten verwerkt omdat het zeer stevig is.
ABS wordt als materiaal veel ingezet in onderdelen welke een (mechanische) belasting ondergaan zoals druk- of trekkracht.
ABS komt ook als filament voor in de combinatie met Polycarbonaat (PC-ABS) wat het nog weer extra sterk maakt, dit materiaal wordt veel gebruikt in de industriële sector.
ABS is lastiger te printen dan PLA omdat het erg snel kromtrekt wanneer het is afgekoeld en daarom los kan gaan van het printbed, een koude tocht kan een print als verpesten. Een goede temperatuur van de hot-end en het printbed is daarom cruciaal
ABS is bestand tegen hogere temperaturen dan PLA en wordt verwerkt op ongeveer 235 graden Celsius.

TPU

TPU (Thermopolyurethaan) is een flexibel materiaal welke alsnog erg sterk is, het heeft een hardheid van shore 45D en is erg geschikt voor onderdelen die flexibel moeten bewegen en tegen een stootje moeten kunnen. Ook is TPU erg bestendig tegen trekkracht.
TPU is niet lastig te printen maar er zijn welk factoren waar rekening mee gehouden moet worden zoals de printsnelheid omdat TPU sneller krom zal trekken dan PLA.
TPU verwerken we op een temperatuur van ongeveer 210 graden Celsius.